همه چیز درباره اندازه محاسبه بازار و اهمیت آن برای استارتاپ‌ها

اندازه بازار برای استارتاپ‌

یکی از مهم‌ترین کارهایی که یک کارآفرین باهوش باید انجام دهد این است که اندازه بازار و ارزش بالقوه‌ای که بازار برای استارتاپ او دارد را محاسبه کند. یک کارآفرین بدون در نظر داشتن این داده‌ها نمی‌تواند یک برنامه تجاری مناسب برای خودش ایجاد کند یا اینکه بتواند سرمایه‌گذاران بالقوه را برای کسب و کار خود در نظر بگیرد. سرمایه‌گذار باید از بزرگی و ارزش استارتاپ شما مطمئن باشد تا بتواند سرمایه را در اختیار شما قرار دهد.
اندازه بازار برای استارتاپ‌ به تعداد افراد یک بازار خاص شامل خریداران بالقوه یا فروشندگان یک محصول یا خدماتی که شما ارائه می‌دهید اشاره می‌کند. اگر شما قصد دارید که یک استارتاپی را راه اندازی کنید بهتر از با مشاورین که در این زمینه فعالیت دارند مشورت کنید تا بتوانید به بهترین نوع ممکن استراتژی خوبی را برای کسب و کار خودتان تعیین کنید.

اهمیت اندازه بازار برای استارتاپ‌

تعیین اندازه بازار برای استارتاپ‌های نوظهور اهمیت بسیار ویژه‌ای دارد. اندازه بازار به شما و شرکای تجاری‌تان و همچنین اعضای تیم و سرمایه‌گذاران میزان توان بالقوه کسب و کار شما را نشان می‌دهد که این موضوع می‌تواند بسیار ارزشمند باشد. این کار به محاسبه میزان ارزش سرمایه‌گذاری شخصی شما نیز بسیار کمک می‌کند. شما می‌توانید این موارد را در نظر داشته باشید و به خوبی به این موارد مسلط شوید؛ زیرا دانستن این میزان حتی اگر شما قصد افزایش سرمایه‌های خارجی نداشته باشید می‌تواند برای شما بسیار مهم باشد و در تصمیم‌گیری‌های استراتژیک به شما کمک کند.
اهمیت آگاهی از اندازه بازار برای مواردی مانند پیش‌بینی مالی استارتاپ‌ها و مشخص کردن میزان بودجه مورد نیاز برای بازاریابی، توسعه محصول، تعیین ساختار سازمانی و برنامه‌ریزی برای کار با شریفان در آینده یک مورد بسیار انکار ناشدنی است.

اندازه بازار زمانی اهمیت ویژه پیدا می‌کند که شما قصد افزایش بودجه برای کسب و کار خودتان داشته باشید. سرمایه گذاران به بازار مورد هدف استارتاپ‌ها اهمیت بسیار زیادی می‌دهند. هرچند اندازه بازار بسیار بزرگ باشد یک vc  بیشتر به سرمایه‌گذاری در آن استارتاپ‌ها تمایل پیدا می‌کند. سرمایه گذاری خطرپذیر تامین سرمایه لازم برای شرکت‌ها و کسب و کارهای نوپا است که ضمن برخورداری از اینکه رشد و ارزش را بالا می‌برد و ریسک بسیار زیادی را هم همراه دارد. شما به عنوان یک صاحب کسب و کار با آنالیز بازار بالا به پایین و آنالیز بازار پایین به بالا باید بتوانید بزرگی بازار خودتان را نشان بدهید.

 اهمیت اندازه بازار برای استارتاپ‌هابا اندازه بازار از دیدگاه خود بازار کسب و کارتان را به سرمایه‌گذاران و شرکای تجاری خودتان معرفی کنید. این اندازه‌ها نشان می‌دهد که شما چقدر به جنبه‌های مختلف اندازه بازار خود توجه کرده‌اید و چگونه می‌توانید آن را در طول زمان‌های مختلف به دست بیاورید.

بر اساس یک قانون کلی انتخاب بازارهای بزرگ تر بهتر از بازارهای کوچک با رشد بالایی هستند. زمانی که شما می‌خواهید یک بازار خوبی را برای خودتان انتخاب کنید به این نکته توجه داشته باشید که رشد و پویایی بازار خودتان را مرتباً پیگیری کنید و بهترین مکان را در بازار پیدا کنید. اینکه شما بتوانید تمام این موارد را برای سرمایه گذاران و شرکت‌های تجاری شهر بدهید یک موضوعی است که اهمیت بسیار زیادی دارد.

چگونه می‌توان اندازه بازار را تعیین کرد؟

برای اینکه بتوانید بازار را محاسبه کنید باید هر سال داده‌های مربوط به تعداد مشتری‌های بالقوه و تعداد معاملات را جمع آوری کنید و آن‌ها را نیز بررسی کنید. برای مثال اگر شما مسواک می‌فروشید تقریبا همه افراد در بازار بزرگ شما محاسبه می‌شوند. اگر افراد به توصیه دندانپزشکان عمل کنند و در طول سال دو تا چهار بار مسواک خود را با یک مسواک جدید تعویض کند بازار شما نیز بزرگ‌تر هم خواهد شد.اما اگر در حوزه فروش املاک فعالیت می‌کنیم بازار کسب و کار شما نسبت به قبل کوچک‌تر خواهد بود و توجه به کشور یا شهر محل فعالیت می‌تواند میزان فعالیت کمتری برای مشتریان بالقوه شما به همراه خواهد داشت.

طبیعی است که اندازه بازار در طول دوران فعالیت کسب و کار شما یا افزایش پیدا می‌کند یا اینکه کاهش پیدا می‌کند. شما باید این کاهش سال‌های فعالیت خودتان پیش‌بینی کنید. اگر شما می‌توانید محصولات خودتان را در محدوده جغرافیایی دیگری عرضه کنید و شانس جذب مشتری از کشورهای دیگر را داشته باشید بهتر است که حتماً آن‌ها را در اندازه‌گیری بازار خودتان در نظر داشته باشید و آن‌ها را نیز در بزرگ بازار خودتان دخیل بدانید. این کار از طریق تحقیقات بسیار زیاد و جمع‌آوری اطلاعات از منابع رسمی یا تحقیقات میدانی امکان‌پذیر است و برای شما موثر است.

بازاریابی استارتاپ هاهیچ استارتاپی قادر نیست که ۱۰۰ درصد سهام بازار را در اختیار بگیرد و برنامه‌ریزی برای سهم کامل بازار اصلاً کار عاقلانه‌ای نیست. به صورت قطعی برنامه‌ریزی کنید و برای به دست آوردن سهم کل بازار نیاز است که تعداد مشتریان و منطقه جغرافیای فعالیت را انجام دهید ولی باید بدانید که این کار‌ها منجر به از دست رفتن سرمایه مالی و کسب و کار شما خواهد بود. کسب و کارهای نوپا اگر ادعای توانایی کسب سهم بالایی از بازار را داشته باشند معمولاً از طرف به سرمایه‌گذاران بسیار جدی گرفته نمی‌شوند. اما نرخ یک تا ۵ درصدی برای این ادعا از سوی سرمایه‌گذاران با تجربه و خبره قابل پذیرش است و می‌تواند سرمایه‌گذاری را آغاز کند.

برای محاسبه اندازه بازار دو روش اصلی و پایه وجود دارد و شما می‌توانید آن‌ها را انجام دهید:

  •  تحلیل از بالا به پایین در واقع یعنی استفاده از تحقیقات آماری و گزارش‌ها
  •  تحلیل از پایین به بالا در واقع یعنی استفاده از اطلاعات و داده‌های داخلی

قبل از اینکه بخواهیم این دو روش را توضیح دهیم باید به مفاهیم TAM، SAM و SOM اشاره کنیم که بسیاری از استارتاپ‌ها در هنگام تجزیه و تحلیل بازار خود از آن‌ها استفاده می‌کنند. TAM مخفف (Total Available Market) به کل بازار موجود در دسترس اشاره دارد. SAM مخفف (Served Addressable Market) بخشی از TAM است و به بازار در دسترس تحت خدمت اشاره دارد که برای محصول یا خدمات مورد توجه قرار می‌گیرد. SOM مخفف (Serviceable Obtainable Market) بخش کوچکی از SAM و معادل بازارهای در دسترس و قابل ارائه خدمات است.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.