تفاوت‌ بازاریابی و روابط عمومی چیست؟

تفاوت‌ بازاریابی و روابط عمومی

بازاریابی یک روند اجتماعی و مدیریتی است که با استفاده از آن افراد و گروه‌ها توسط ایجاد، ارائه و تبادل محصولات ارزشمند با دیگران؛ آنچه می‌خواهید و نیاز دارید کسب می‌کنید. بازاریابی یک نمونه فعالیتی است که در آن فرد یا شرکتی، محصولات و خدمات خود را برحسب شناسایی خواسته‌ها و نیازهای عمومی ایجاد کرده و ارائه می‌کند. تبادلی با شرکت ایجاد می‌کند تا عموم مردم آنچه را که نیاز دارند به دست آورند.

بازاریاب علاوه بر تقاضایی که برای محصولات و خدمات ارائه شده از طریق فرد یا سازمانی ایجاد می‌کند؛ همچنین سعی می‌کند تا تقاضاها را بر اساس عرضه تنظیم نماید. در واقع تقاضا برای محصولات و خدمات تجارت دوره خاص خود را دارد که در ابتدای امر نرخ تقاضا افزایش‌یافته است و به تدریج کاهش یافته است.

یک سازمان یا فردی بایستی در نظر داشته باشد که چگونه می‌توانند از این رویداد جلوگیری کند یا آن را به حداقل برساند و میزان تقاضا و محصول و خدمات خود را حفظ نماید. این هنگامی است که بازاریابی بسیار تأثیرگذار است.

در حالی که وظیفه بازاریابی تامین خواسته‌ها و نیازهای مشتریان است. مشتری و سازمان بدون استفاده از یکدیگر وجود ندارد. مشتری راضی، محصول یا خدمات یک شرکت را اگر به سودش باشد و محصول و خدمات از شهرت خوبی برخوردار باشند؛ خریداری می‌کند. شرکت با ارائه نمودن بهترین کیفیت برای محصولات یا خدمات خود مشتریان را خرسند نگه می‌دارد تا از محصولاتشان استفاده کنند.

فرایند بازاریابی به تنهایی امکان‌پذیر نخواهد بود. برای به وجود آمدن یک بازاریابی خوب عناصر و فاکتورهای مختلفی در سازمان وجود دارد. بازاریابی از جمله مدیریت محصول یا خدمات، توزیع و فروش، مدیریت اطلاعات بازاریابی، قیمت‌گذاری و خدمات همچنین تامین مالی می‌باشد.

با توجه به اینکه یک سازمان نیاز به بازاریابی کوچک یا بزرگ دارد. بازاریابی می‌تواند به شرکت کمک نماید تا مشتریان را به سمت خود جذب کند. در واقع یک سازمان بایستی خود را به مردم معرفی کند تا افراد آن را بشناسند. از طریق بازاریابی، سازمان سریع‌تر می‌تواند مشتریان خود را به دست آورد. به عنوان مثال کافه‌ای که دیوارهای آن با رنگ‌های روشن تزیین شده است و فضایی دنج دارد مطمئناً مشتری بیشتری خواهد داشت تا کافه‌ای که دیوارهای ساده و تاریک با میزهای کثیف دارد.
زمانی که مشتریان از محصول یا خدماتی راضی باشند. شرکت می‌تواند مشتریان خود را حفظ نماید. مشتری وفادار در تمامی لحظات از شرکت حمایت می‌کند و محصولات و خدمات آن را تهیه و مورد استفاده قرار دهد.

روابط عمومی

در واقع یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های روابط عمومی حفظ و بهبود چهره عمومی شرکت است. روابط عمومی می‌تواند به عنوان یک واسطه بین سازمان و مردم عمل کند.

روابط عمومی با هدف کمک نمودن به شرکت برای پیشبرد اهداف اصلی خود در نظر عموم، خدمات ارائه می‌دهد. روابط عمومی اهداف عمومی سازمان و آن چیزی که سازمان تحت اختیار دارد را برای مردم شرح می‌دهد. این مسئله موجب می‌شود تا درک بهتری از سازمان در بین مردم ایجاد کند و سپس اعتماد آن‌ها را جلب نماید.

روابط عمومی موجب جلب اطمینان افراد به سازمان می‌گردد که از نظر مردم دارای شهرت و اعتبار خوبی هستند. در صورتی که شایعات بدی در این سازمان وجود دارد؛ مدیر روابط عمومی فردی است که شایعات را از بین خواهد برد. همچنین او تصویری دوست‌ داشتنی از یک سازمان را با داستان‌ها و مقالاتی که در شبکه‌های مرتبط یافت می‌شود ایجاد می‌کند.

روابط عمومی

روابط عمومی در مورد شهرت است. ظهور و درخشش نام یک شرکت بستگی به کارشناس روابط عمومی‌ دارد که با شایعات، مشکلات و قدم‌های خود را در بالا بردن سازمان به صورت هدفمند و خوب ارتقاء می‌دهد.
روابط عمومی صرفاً به نفع و سود سازمان نخواهد بود بلکه کارشناسان روابط عمومی با انتقال پیام‌ها، نیازها و خواسته‌های عموم به سازمان، به مردم کمک می‌کنند. در ضمن آن‌ها انواع متفاوتی از رسانه‌ها را برای سازمانی که در آن کار می‌کنند و محصولات یا خدماتی که سازمان ارائه نموده است، از نزدیک تحت کنترل قرار می‌دهند. استفاده نمودن از محصولات یا خدمات سازمان برای بهبود سازمان و بهبود مردم است همچنین شکایات و مشکلات به مدیران رتبه دار گزارش خواهد شد.
در واقع این به این مفهوم است که روابط عمومی هم برای مردم و هم برای سازمان کار می‌کند. در واقع کارشناسان روابط عمومی به عنوان نماینده سازمان در بین مردم و نماینده عموم در سازمان کار می‌کنند.

تفاوت بازاریابی و روابط عمومی

فعالیت‌های بازاریابی کاملا با فعالیت‌های روابط عمومی در یک سازمان متفاوت است. در حقیقت فعالیت‌های بازاریابی بر روی فروش محصولات یا خدمات است در حالی که فعالیت‌های روابط عمومی حول محور برند است.

در روابط عمومی فعالیت‌ها با تصویرسازی مثبت از برند و سازمان انجام می‌شود در حالی که در بازاریابی حول محور کسب درآمد است و از گروه فروش شرکت حمایت می‌کند. به زبان سلیس‌تر گروه بازاریابی تبلیغات انجام می‌دهد در حالی که گروه روابط عمومی تنها با رسانه‌ها ارتباط برقرار می‌کند. مهم2ترین تفاوت‌ها بین بازاریابی و روابط عمومی عبارت است از:

  1. روش‌ها و فعالیت‌ها
  2. مخاطب هدف
  3. اهداف
  4. مدت زمان پیام
  5. بازگشت سرمایه

در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.

1. روش‌ها و فعالیت‌ها

فعالیت‌های بازاریابی شامل ترویجی، بازاریابی مستقیم و تبلیغات است با هدف هماهنگی آن‌ها و افزایش فروش. در حالی که روابط عمومی بیشترین تمرکز را بر روی مدیریت شهرت و رضایت مشتری به سازمان دارد که توسط پوشش‌های خبری مثبت و ارتباط با ذینفعان صورت می‌گیرد.

روش‌ها و فعالیت‌ها

2. مخاطب هدف

گروه بازاریابی مشتریان فعلی و بالقوه دارد. در واقع مخاطبان هدف در روابط عمومی کلیه افراد حقیقی و حقوقی هستند که در سازمان نفعی دارند؛ زیرا هدف روابط عمومی ایجاد یک ارتباط مثبت و اثربخش بین افراد است. از این لحاظ که مخاطبان روابط عمومی یک سازمان یا شرکت نسبت به مخاطبان بازاریابی آن گسترده هستند و مشتریان و رسانه‌ها تا کارکنان و سهامداران و غیره را شامل می‌شود.

3. اهداف

گروه‌های بازاریابی در سازمان‌ها تصمیم دارند با مصرف‌کنندگان ارتباط و تعامل برقرار کنند تا آن‌ها را متقاعد کنند تا از آن‌ها خرید کنند. در واقع هدف اصلی از بازاریابی فروش محصولات و خدمات است؛ اما هدف اصلی از روابط عمومی فروش یا برند در ذهن مشتریان است که توسط مدیریت بهینه شبکه‌های ارتباطی میان شرکت‌ها و ذینفعان صورت می‌گیرد. در واقع می‌توان گفت که هدف اصلی از بازاریابی کسب درآمد است و هدف اصلی از روابط عمومی شهرت و اعتبار کسب ‌و کار است.

4. مدت زمان پیام

نتایج حاصل از روابط عمومی در طولانی ‌مدت تعیین می‌شود در صورتی که فعالیت‌های بازاریابی در کوتاه‌مدت است. البته باید دانست که بدون داشتن برنامه‌های روابط عمومی نمی‌توانید وارد حوزه بازاریابی شوید همچنین بدن فعالیت‌های بازاریابی نیز برنامه‌های روابط عمومی شما ناقص خواهند ماند.

هدف اصلی و نهایی بازاریاب و روابط عمومی خیلی زیاد در هم گره‌خورده است به این صورت که اگر محصولات بسیار بی‌کیفیتی داشته باشید نمی‌توانید توقع داشته باشید که وجه و تصویر خوبی از آن را در میان مردم به نمایش بگذارید. به این صورت که اگر مردم با برند شما ارتباط موثر و خوبی برقرار نکرده باشند نمی‌توان انتظار داشت که محصولات شما در بازار به صورت مطلوب و مناسب به فروش برسد.

5. بازگشت سرمایه

معمولا از بازاریابی به عنوان سرمایه‌گذاری تجاری یاد می‌شود. در مقابل روابط عمومی از آن به عنوان پوشش‌های شبکه‌های اجتماعی رایگان با هدف افزایش اعتبار شرکت یا برند استفاده می‌شود. محاسبه نرخ بازگشت سرمایه در روابط عمومی بسیار سخت است؛ زیرا که بازاریابی تغییر در اعتقاد یا درک مخاطبان نسبت به ارزیابی و تغییر در فروش مستقیم بسیار دشوار و مبهم است.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.