نقش گیمیفیکیشن در کسبوکار چیست؟
گیمیفیکیشن به معنای بازی آفرینی یا بازیسازی است که در دسته علم طراحی برای تغییر رفتار است و امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. صاحبان کسبوکار با داشتن علم گیمیفیکیشن میتوانند ذهن مشتریان خود را درگیر کنند و آنها را به سوی خود جذب نمایند.
مثالهایی از گیمیفیکیشن در زندگی روزمره
گیمیفیکیشن در دو فضای فیزیکی و دیجیتال بسیار کاربرد دارد اما معروفترین و شناختهشدهترین نمونههای آن مربوط به فضای دیجیتال است که از موفقترین و توسعهیافتهترین نمونههای استفاده از گیمیفیکیشن تاکنون میتوان به رسانههای اجتماعی، آموزش کسبوکار و حوزه سلامت و پزشکی اشاره کرد.
کارت عضویت و تخفیف خرید مکرر
ممکن است که به یک کافیشاپ بروید و بعد از پرداخت صورتحساب از سوی صاحب کافیشاپ کارتی دریافت نماید که بعد از 10 بار استفاده از آن شما میتوانید یکبار به صورت مجانی از آن کافیشاپ استفاده کنید.
رسانههای اجتماعی
هنگامی که پستی را در اینستاگرام به اشتراک میگذارید و برای چندین بار برای مشاهده تعداد لایکها و کامنتها به اکانت خود مراجعه میکنید یا در بعضی از شبکههای اجتماعی دیگر مثل فیسبوک یا توییتر انتظار دارید که دیگر کاربران پستهای شما را به اشتراک بگذارند.
مطالعات و بررسیهای انجام شده حاکی از آن است که اغلب افراد در رسانههای اجتماعی به علت پیگیری نتایج و تأثیرات محتوای منتشرشده به اکانت خود سر میزنند تا محتوایی انتشار کنند علت استفاده نمودن از برنامههایی که تعداد فالوور های آنها کاهشیافته یا افزایشیافته است را گزارش میدهند که علت آن میتواند تمایل داشتن به این گونه از بازیها باشد.
اصول و قوانین حاکم در طراحی گیمیفیکیشن
نخست باید گفت که در طراحی گیمیفیکیشن علم روانشناسی و روشهای انگیزه بخشی بیشترین کاربرد و استفاده را دارد؛ از همین رو پیش از طراحی باید معیارهای بسیاری را سنجید. در واقع نمیتوان از هر نوع بازی برای کسبوکار یا محصولی استفاده نمود بلکه آنها با یکدیگر کاملا متفاوت هستند.
1. شناخت کاربران
مورد توجه قرار دادن به پرسونای مخاطب در بازاریابی بسیار حائز اهمیت است. خوب است نخست بدانید که ویژگیهای مخاطب کسبوکار در مواردی همچون سن، تحصیلات، جنس، وضعیت مالی و اقتصادی و دیگر گزینهها به چه نحوی است. به عنوان نمونه چنانچه سن مخاطب خیلی بالا باشد نمیتوان از اینستاگرام برای طراحی بازی استفاده نمود.
2. رقابت و ایجاد انگیزه
با طراحی یک بازی باید در مخاطبین انگیزه لازم و کافی را ایجاد کنید تا منجر به تعامل و مشارکت بیشتر آنها گردد. شاید بعضی از مشتریان به وسیله دادن یک هدیه برای مشارکت تشویق شوند؛ اما در بعضی از افراد دیگر میتوان انگیزه رقابت به مشارکت را ترغیب نمود.
3. ارتباط با کسبوکار
موضوع دیگری که در طراحی گیمیفیکیشن وجود دارد این است که در انتخاب نوع بازی باید دقت لازم را انجام داد تا بتوان جنبههای مختلفی که دارای ارتباط منطقی با سایر کسبوکار است به میزان بزرگ یا کوچک بودن در مجاورت محصول یا خدمات ارائه با استفاده از هر نوع کسبوکاری نقش کلیدی در طراحی ایفا میکند.
4. روش تبدیل بازی به پول
این اقدامات موجب میشود تا بتوان با طراحی یک بازی محصولات خود را به فروش برسانیم در غیر این صورت بازیسازی اهمیت چندانی نخواهد داشت، به همین منظور میبایستی به مکانیسم تبدیل بازی به فروش محصول یا خدمات توجه نمود.
کاربردهای گیمیفیکیشن در کسبوکار
گیمیفیکیشن در زمینههای مختلفی کاربردهای بسیاری دارد، اما یکی از بهترین و مهمترین بسترهای کاربردی، گیمیفیکیشن در کسبوکار است. با توجه به این نوع طراحی در حوزه کسبوکار خود به عوامل مختلفی تقسیمبندی میشود که در زیر شرح میدهیم.
-
کاربرد گیمیفیکیشن در بازاریابی و فروش
در زمینه بازاریابی و فروش مهمترین و اساسیترین حوزه برای استفاده از قواعد و اصول بازی است؛ زیرا با استفاده نمودن از این مفهوم میتوان با یک تیر چند هدف را نشان گرفت. نخست اینکه با این کار میتوانید تا حدود زیادی وفادار سازی مشتریان را بالا ببرید. از همین رو امکان اینکه مشتریان یکبار دیگر از شرکت خرید کنند بیشتر خواهد شد. از طریق گیمیفیکیشن در بازاریابی میتوان مشتریان را افزایش داد.
با درگیر کردن مشتریان به یک محصول یا کسبوکار خاصی موجب میشود تا اطلاعات با ارزش و مفیدی را در خصوص استفاده از محصولات و خدمات کسبوکار ارائه نمود.
از دیگر مزیتهای استفاده نمودن از گیمیفیکیشن در بازاریابی میتوان بر روی رفتارهای مصرفکنندگان تأثیرات زیادی بر جای گذاشت و او را از یک فرد منزوی به یک فرد فعال و اکتیو تبدیل کرد. با وجود این تغییر رفتارها در مورد نحوه خرید نیز میتواند بر روی رفتار مشتریان تأثیرات چشمگیری گذاشت.
-
کاربرد گیمیفیکیشن در آموزش
در سالهای کنونی یادگیری الکترونیکی و آموزش مجازی اهمیت بسزایی داشته است که بازیسازی نقش مهم و اساسی در این باره داشته است. در واقع کارشناسان آموزش این انتقاد را به اشکال مختلف یادگیری دارند که عاری از جذابیت کافی برای ترغیب مخاطبان است. این در صورتی است که از طریق روشهای بیانشده روند یادگیری لذتبخش خواهد بود. به شکلی که آموزش برای افراد به صورت یک بازی خواهد بود و این مسئله باعث جذابیت و اشتیاق هر چه بیشتر افراد برای آموزش و یادگیری خواهد شد. مسئلهای که در دیگر روشهای سنتی آموزش خیلی به آن پرداخته نمیشود.
در این شیوه، آموزش یکی از بهترین و مؤثرترین کاربرد در یادگیری، پایین آمدن هزینهها است. حتی در بسیاری از موارد هزینه خاصی وجود نخواهد داشت. با استفاده از روش گیمیفیکیشن علاوه بر یادگیری دانش آموزان و دانشجویان میتوان در مورد مباحث آموزش کارکنان شرکت و محل کار استفاده کرد.
-
کاربرد گیمیفیکیشن در شبکههای اجتماعی
به صورت کلی رسانههای اجتماعی از اینستاگرام که به صورت خاص مهمترین و البته عالیترین بستر برای استفاده از قوانین و اصول بازی در جهت موفقیت کسبوکار محسوب میشود.
در سالهای اخیر گیمیفیکیشن کاربردهای زیادی داشته است به ویژه در شبکههای اجتماعی که مورد توجه بسیاری از صاحبان کسبوکارهای دیجیتالی شده است. سؤالاتی که در این زمینه بیشتر برای کاربران ایجاد میشود این است که دلیل اینکه صفحات برخی از افراد با وجود اینکه تفاوتهای بسیاری از نظر محتوایی با پیج آنها ندارد، اما فالوورهای زیادی دارند. با گذاشتن پستها در اکسپلورر اینستاگرام که مهمترین نگرانی کاربران شبکههای اجتماعی است نقش بسزایی در جذب نمودن فالوورها دارد؛ زیرا با قرار دادن پستها در این قسمت موجب بازدید بیشتر پیچ و بالا رفتن تعداد فالوورها خواهد شد.
مسئلهای که نقش مهمی در وایرال شدن پست و قرار گرفتن در اکسپلور اینستاگرام دارد، میزان مشارکت و درگیر شدن کاربران است. با این فرامین میتوان پیچ و صفحه اینستاگرام را تقویت نمود.
نتیجهگیری
با استفاده از تکنیک گیمیفیکیشن میتوان تأثیرات بسزایی در جذب و وفاداری مشتریان گذاشت. با توجه به تأثیرات چشمگیری که میتوان با استفاده نمودن از قواعد بازی بر روی کسبوکار داشت اما کار چندان راحتی نخواهد بود. کارشناسان در حوزه گیمیفیکیشن و افرادی که سابقه طراحی چندین نوع بازیسازی را دارند خیلی بهتر میتوانند به صاحبان کسبوکار کمک کنند.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.