سگمنتیشن یا بخشبندی بازار چیست؟
با استفاده از انواع مختلف سگمنتیشن این امکان را فراهم مینماید تا مشتریان بتوانند بر اساس ویژگیها خاص مورد هدف قرار دهید تا بتوانید فعالیتهای مؤثر بازاریابی را انجام دهید و فرصتهایی را برای بازار خود فراهم کنید.
مفهوم سگمنتیشن چیست؟
سگمنتیشن یا بخشبندی بازار به فرایندی گفته میشود که بازار هدف را به گروههای کوچکتر و تعریف شده تر تقسیم مینماید. این بخش از مشتریان و مخاطبان را به گروههایی تقسیمبندی میکند که ویژگیها و خصوصیات مشابهی از قبیل جمعیتی، علایق، مکانها یا نیازها با یکدیگر به اشتراک میگذارند.
8 مزیت بخشبندی بازار عبارت است از:
تقسیمبندی بازار بسیار حائز اهمیت است به این خاطر که میتوان با تلاشها و منابع بازاریابی برای رسیدن به ارزشمندترین مخاطبان و به راحتی به اهداف تجاری دستیافت.
بخشبندی بازار این امکان را برای شما فراهم میکند تا با مشتریان خود به خوبی ارتباط برقرار کنید و آن چیزی که در بخش بازار خود نیاز داریم را مشخص کنید و پس از تعیین نمودن اینکه چگونه میتوانید با محصول یا خدمات خود به بهترین شکل نیازهای خود را برطرف کنید. این موضوع به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید بهترین استراتژیهای بازاریابی را از بالا به پایین طراحی و پیادهسازی کنید.
بخشبندی بازار این امکان را برای شما فراهم میکند تا کاملا با مشتریان خود آشنا شوید و آنچه در بخش بازار نیاز است را بتوانید شناسایی کنید سپس مشخص کنید که چگونه میتوانید با محصولات یا خدمات خود به بهترین شکل ممکن نیازهای خود را تأمین کنید.
1. ایجاد کردن پیامهای بازاریابی قوی
هنگامی که میدانید با چه شخصی گفتگو میکنید میتوانید پیامهای بازاریابی قویتری ایجاد کنید. در این صورت به نحو احسن این قابلیت را دارید که بتوانید خواستهها و ویژگیهای بینظیر مخاطبان موردنظرتان را پاسخگو باشید.
2. تعیین کردن مؤثرترین روشهای بازاریابی
از آنجایی که 10 روش بازاریابی در دسترس بسیار دشوار است تا اینکه بدانید مخاطبان هدف شما چه چیزی را جذب خواهند کرد. استفاده نمودن از انواع مختلفی از بخشبندی بازار شما را به سمتوسوی استراتژیهای بازاریابی رهنمود میکند که به بهترین شکل ممکن کارساز است. هنگامی که مخاطبی که مورد هدف قرار گرفته است را شناسایی کنید میتوانید راهکارها و روشهای رسیدن به آنها را نیز مشخص نمایید.
3. طراحی تبلیغات هدفمند
در خدمات تبلیغاتی دیجیتال مخاطبان را بر مبنای سن، عادات خرید، مکان، علایق و سایر دیگر مورد هدف و ارزیابی قرار میدهند. زمانی که از طریق بخشبندی بازار مخاطبان را مورد هدف قرار میدهید. این ویژگیها را دقیقاً میدانید و میتوانید از آنها برای به وجود آوردن تبلیغات دیجیتالی مؤثرتر و مطلوبتر مورد استفاده قرار دهید.
4. موجب جذب کیفیت میگردد
زمانی که پیامهای بازاریابی شما کاملا روشن و مستقیم و هدفمند است افراد مناسب را به سمت خود جذب میکنید. در این صورت شما چشماندازهای مناسبی را برای خود ترسیم میکنید که ممکن است مشتریان بالقوه را به خریداران تبدیل نمایید.
5. متمایز کردن برند خود نسبت به رقبا
منحصربهفرد بودن در خصوص گزارههای ارزشی و پیامرسانی این امکان را فراهم میکند که در کنار سایر رقبا مقاومت کنید. در صورت ترکیب کردن با سایر برندهای دیگر میتوانید بر روی نیازها و ویژگیهای منحصربهفرد مشتری، برند خود را از سایرین متمایز کنید.
6. ایجاد وابستگی عمیقتر مشتری
زمانی که میدانید مشتریان از شما چه چیزی میخواهند و به چه چیزی نیاز دارند میتوانید به آنها پیشنهاد دهید که برای آنها خاص تلقی شوند. این ارزش و پیام بینظیر است که موجب ایجاد پیوندهای محکم بین برندها و مشتریان میگردد و میل به ماندگاری برند را افزایش میدهد.
7. تعیین کردن فرصتهای نیچ مارکت
بازاریابی نیچ مارکت یک عملکرد شناسایی بخشهای صنایع است که مشتریان زیاد را به سمت خود جذب میکند که میتوانند به روشهای نوینی دستیابند. زمانی که بازار هدف خود را تقسیمبندی کنید میتوانید نیچ مارکتهای تخت نظارت را شناسایی کنید و محصولات و خدمات جدیدی را برای آنها ایجاد کنید.
8. متمرکز باشید
با مشخص کردن اهداف پیامرسانی شما میتوانید بازاریابی خود را هدفگذاری کنید این هدفگذاری به شما این کمک را خواهد کرد تا بتوانید از فرصتهای جدید بازاریابی به خوبی استفاده کنید و از حواسپرتیهایی که شما را از بازار هدف خود جدا میکند، دور شوید.
انواع تقسیمبندی بازار
به طور کلی 4 نوع بخشبندی بازار وجود دارد که شامل:
- تقسیمبندی جمعیتی
- تقسیمبندی رفتاری
- تقسیمبندی روانشناختی
- تقسیمبندی جغرافیایی
هر کدام از این نوع بخشبندی بازار خود به چند زیرمجموعه تبدیل میشوند که بیشتر مخاطبان و مشتریان را طبقهبندی میکند.
تقسیمبندی جمعیتی
میتوان گفت که یکی از پرطرفدارترین و رایجترین تقسیمبندی بازار دادههای آماری درباره گروهی از افراد اشاره دارد.
نمونههایی از بخشبندی بازار جمعیتی:
- سن
- جنسیت
- درآمد
- قومیت
- محل سکونت
- درآمد سالانه
- تحصیلات
- وضعیت خانوادگی
برخی از مواقع یک کسبوکار ممکن است برای طبقهبندی مخاطبان تجاری خود به زیرمجموعههای مختلفی تقسیم شود:
- مساحت شرکت
- نوع صنعت
- عملکرد شغلی
با توجه به اینکه اطلاعات جمعیتی آماری برحسب واقعیت است. در واقع استفاده نمودن از سایتهای مختلف برای تحقیقات بازاریابی از این دست بسیار سهل و آسان است.
به عنوان مثال در تقسیمبندی جمعیتی میتوان یک تولیدکننده وسایل نقلیه را مثال زد که یک مارک لوکس خودرو را به فروش میرساند این شرکت به مسلماً مخاطبی با درآمد بالا دارد که مورد هدف قرار میدهد.
تقسیمبندی روانشناختی
در این نوع تقسیمبندی مخاطبان و مشتریان بر اساس عوامل مختلفی طبقهبندی میشوند که با شخصیت و ویژگیهای آنها هماهنگ است.
نمونههایی از بخشبندی بازار روانشناختی:
- اولویتهای زندگی
- صفات شخصیتی
- منافع
- انگیزهها
- باورهای ناخودآگاه و آگاهانه
- ارزشهای شخصی
- سبک زندگی
- نگرشهای ذهنی
مواردی که در تقسیمبندی روانشناختی نقش تعیینکنندهای دارند و تعیین آنها تا حدودی سختتر از جمعیت شناختی است؛ به این دلیل است که ذهنی متمرکز بر داده ندارند و برای کشف و درک نیاز تحقیق دارند.
تقسیمبندی رفتاری
در صورتی که تقسیمبندی جمعیتی و روانی بر مشتریان متمرکز است، بخشبندی رفتاری بر روی شیوه عملکرد مشتری متمرکز است.
نمونههایی از بخشبندی بازار رفتاری اعم از:
- عادات خرید
- عادات خرج کردن
- وضعیت کاربر
- تعاملات تجاری
در تقسیمبندی رفتاری شما مجبور به دانستن اقدامات مشتریان هستید این فعالیتها به شما کمک خواهند کرد که به نحوه تعامل مشتری با نام تجاری یا دیگر فعالیتهایی که به دور از نام تجاری شما روی میدهد.
تقسیمبندی جغرافیایی
از سادهترین مدلهای تقسیمبندی بازار، تقسیمبندی جغرافیایی است که مشتریان را بر مبنای مرزهای جغرافیایی دستهبندی میکنند.
نمونههایی از بخشبندی بازار جغرافیایی
- کد پستی
- کشور
- شهر
- اقلیم
- شهری یا روستایی
- شعاع اطراف یک محل خاص
- تقسیمبندی جغرافیایی به یک مرز جغرافیایی یا نوع مساحت است.
روشهای استراتژی تقسیم بازار
در حال حاضر میدانید کاملا با بخشبندی بازار آشنایی دارید؛ زیرا بسیار مهم است که بدانید چهار نوع بخشبندی بازار وجود دارد. زمان آن رسیده است که این اطلاعات را به اجرا دربیاورید.
- برای یادگیری در خصوص مخاطبان خود و یافتن فرصتهای جدید بازاریابی و محصول میتوانید از فرایند تقسیم بازار استفاده نمایید.
- تجزیهوتحلیل قرار دادن مشتریان فعلی
- ایجاد کردن یک شخصیت خریدار برای مشتریان هدف خود
- مشخص نمودن فرصتهای بخشبندی بازار
- آزمونوخطا کردن
- تحقیق و پژوهش در مورد بخشهای بالقوه خود
برای مطرح کردن کمپینهای بازاریابی خوب است از بخشبندی بازار استفاده نمایید:
بخشبندی بازار به برند شما کمک مینماید تا در مورد مخاطب و اهداف خود شفاف عمل کنید. شما میتوانید ببینید که چگونه میتوانید به آنها خدمت کنید همچنین بازارهای جدیدی پیدا کنید تا بتوانید در آنها پیشرفت کنید.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.