آمیخته بازاریابی چیست و چرا باید آن را بشناسید؟
نیازهای واقعی مشتریان، نحوه قیمتگذاری و بازار ارائه محصول از مؤلفههای مهمی هستند که میتوانند باعث رونق و ارزش یک کسبوکار محسوب میشوند. اگر در تعیین هرکدام از این مؤلفهها اشتباهی حتی خیلی کوچک رخ بدهد باعث میشود که تبعات ناخوشایندی برای شما به وجود بیاید. شما میتوانید با برنامهریزی درست برای بازاریابی مانند ابزارهای مفید و شناختهشده آمیخته بازاریابی میتوانید از اشتباهات احتمالی جلوگیری کنید.
در واقع آمیخته بازاریابی یک بخش عملیاتی بازاریابی است و به صاحبان کسبوکارها کمک میکند تا بتوانند یک استراتژی مناسب برای کسبوکارشان پیدا کنند و با استفاده از آن استراتژی فروش و سودآوری بیشتری به دست بیاورند. سازمانها و شرکتهای بسیاری با کمک آمیخته بازاریابی استراتژی محصول یا خدمات خودشان را بر اساس بازار هدف تعیین میکنند و آنها را نیز تدوین میکند. آمیخته بازاریابی به آنها نشان میدهد چگونه و چه میزانی از عناصر مختلف استفاده کنند تا بتوانند به برند منحصربهفرد تبدیل شوند.
آمیخته بازاریابی یا مارکتینگ میکس ایجاد ارتباط و هماهنگی یکپارچه میان چهار مؤلفه یعنی محصول، قیمت، مکان عرضه و ترویج محصول وجود دارد.هماهنگی میان این مؤلفهها باید به صورتی باشد که در نهایت منجر به فروش بیشتر و سودآوری بیشتری برای هر کسبوکار باشد. این چهار مؤلفه که با عنوان چهار پیش ناپخته میشود عبارتند از : محصول Product، قیمت Price، مکان عرضه محصول Place و ترویج Promotion.
در واقع با آمیخته بازاریابی شما میتوانید به 4 سؤال چگونگی محصول، میزان قیمت آن، چگونگی تبلیغات و بازار محصول پاسخ دهید.
از آمیخته بازاریابی بانامهایی مانند آمیزه بازاریابی و ترکیب عناصر بازاریابی نیز یاد میشود. این مفهوم را پرفسور مک کارتی اولین بار در سال 1960 مطرح کرد. در طول سالهای بعد از نظریهپردازان بازاریابی به کمبودهایی که این الگو دارند پی بردند و به این تعداد تیمها اضافه شد و به 21 پی رسید.
در ادامه به بررسی هر کدام از این مؤلفهها میپردازیم:
اولین پی: محصول
محصول شامل کالا و خدمات است. کالا و خدمات ممکن است مصرفی باشد یا اینکه به صورت صنعتی باشد. کالای مصرفی مثل انواع محصولات خوراکی و کالای صنعتی مانند ماشینآلات صنعتی که در صنعت از آنها استفاده میشود، وجود دارد. برای نمونه از خدمات مصرفی میتوان از آموزش و برای خدمات صنعتی میتوان از بیمه کارگران یاد کرد.اما در کل محصول باید چند ویژگی اساسی داشته باشد. محصول شما باید پاسخگوی نیاز مشتری باشد، به اندازه قیمت ارزش داشته باشد، نسبت به محصولات مشابه مزیت ویژهای داشته باشد، و موردپسند مشتری باشد.
نام محصول یا همان برند شما باعث تمایز محصول شما از کالاهای مشابه آن میشود. میتواند با شعارهای ویژه احساسات مشتری را برانگیزد و او را به مشتری وفادار مبدل کند. مشتری به یک برند اعتماد میکند تا به خواستهاش برسد و مشکلاتش حل شود.
معرفی دیگر محصول بستهبندی آن است. بستهبندی علاوه بر محافظت از کالا در حملونقل ابزاری برای ایجاد تمایل نیز محسوب میشود. جذابیت ظاهری محصول بستگی به طراحی بستهبندی و جنس آن دارد و این مسئله در جذب مشتری بسیار اهمیت دارد. بهتر از اطلاعات مربوط به محصول هم روی بستهبندی درج شود.
دومین پی: قیمت
مقدار پولی که مشتری برای استفاده از یک محصول پرداخت میکند قیمت محصول است. قیمت را میتوان برای مشتریها به راحتی تغییر داد و به همین دلیل انعطافپذیرترین در عین حال مهمترین عامل آمیزه بازاریابی محسوب میشود.
قیمتگذاری باید با توجه به شرایط بازار، ارزش محصول، قیمت محصولات رقیب و هزینه فرایند تولید تا عرضه محصول انجام شود. دو روش برای تعیین قیمت وجود دارد:
در اولین روش که قیمتگذاری ثابت نامیده میشود یک قیمت ثابت برای کالا در یک دوره زمانی تعیین میشود. در طول مدت این بازه زمانی قیمت به هیچ وجه تغییر نمیکند. البته این موضوع در حال حاضر با توجه به تغییرات آنی بازار کاربرد چندانی ندارد.
در روش دوم با عنوان قیمتگذاری متغیر صاحبان کسبوکار با توجه به تغییر وضعیت بازار قیمت محصولات خودشان را تغییر میدهند. به این نوع از قیمتگذاری بیشتر در کسبوکارهای خدماتی مورد استفاده قرار میگیرد.
سومین پی: مکان عرضه محصول
مکان عرضه محصول باید با توجه به بازار هدف و نوع کسبوکار انتخاب شود. در این مرحله محصولات از طریق روشهای متفاوتی مانند خردهفروشی، عمدهفروشی، فضای آنلاین و…. به مشتریان ارائه میشود. کانال توزیع رابطه میان تولیدکنندگان و مشتریان محسوب میشود.
تعیین استراتژی کانال توزیع برای صاحبان کسبوکار اهمیت بسیار ویژهای دارد؛ زیرا میتواند اثرات بلند مدتی بر کسبوکار شما بگذارد. نوع محصول در انتخاب کانال توزیع نقش بسیار مؤثری دارد.
چهارمین پی: ترویج
ترویج فروش تمام فعالیتها را در بر میگیرد که با استفاده از آن برای ارتباط با مشتری به منظور معرفی محصول در نظر گرفته میشود. در این مرحله باید قابلیتهای محصول به مشتری معرفی شود و این محصول در بازار تبلیغ شود. روشی برای تبلیغ محصول انتخاب میشود و باید بدانید که روشی را انتخاب کنید که با نوع محصول شما متناسب باشد و بتواند ویژگیهای محصول را به خوبی به مشتری منتقل کند. قبل از اینکه بخواهید برای نوع تبلیغ خودتان تصمیمگیری کنید بهتر است مشتریان خودتان را به خوبی بشناسید و نیازهای آنها را نیز در نظر داشته باشید.
تبلیغات زمانی میتواند در پیشبرد فروش محصولات شما تأثیرگذار باشند که بتوانند جامعه هدف را تحت تأثیر قرار دهند. مدیران کسبوکارها باید با توجه به میزان بودجه از تمام ابزارها و رسانهها مانند تبلیغات تلویزیونی و رادیویی و تبلیغات چاپی و کمپینهای مجازی برای تبلیغات محصولات خودشان استفاده کنند.
اگر شما میخواهید تبلیغات را در تلویزیون و رادیوپخش کنید بهتر است تعداد دفعات آن را در نظر بگیرید؛ زیرا هر چه تعداد تکرار تبلیغات شما بیشتر باشد مخاطب بیشتری موفق به دیدن و شنیدن تبلیغ شما میشود و در نتیجه محصول شما مورد توجه بیننده قرار میگیرد.
در حال حاضر تبلیغات گستردهای در شبکههای اجتماعی برای کسبوکارهای مختلف انجام میشود. هدف اصلی و ترویج افزایش فروش و در نهایت سودآوری بیشتر است.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.