بازاریابی ورودی چیست؟

بازاریابی ورودی

بازاریابی ورودی به نوعی فعالیت بازاریابی گفته می‌شود که افراد را درگیر خود می‌کند، بدون اینکه نیاز باشد بازاریابان با آن‌ها ارتباط برقرار کنند. در ضمن نیز یک نوع فعالیتی است که باعث جلب توجه افراد می‌شوند؛ اما در مقابل فعالیتی است که برای آن باید هزینه کرد.

بازاریابی ورودی در واقع آن چیزی است که فردی آن را می‌پذیرد، در برابر چیزی است که بدون اجازه یا علاقه‌ی آن به آن شخص پیشنهاد یا در مقابل آن قرار می‌گیرد؛ بنابراین احتمال دارد که در برخی از مواقع بازاریابی ورودی به نام «بازاریابی مجازی» مطرح شود.

انواع بازاریابی ورودی

انواع بازاریابی ورودی شامل:

  • وبلاگ‌ها
  • فیلم‌ها
  • ایمیل‌ها
  • پادکست‌ها
  • رسانه‌های اجتماعی

و غیره می‌باشند که در برابر، چند نمونه از بازاریابی که تحت عنوان ورودی در نظر گرفته نمی‌شوند به عنوان بازاریابی خارج از کشور مطرح هستند. تبلیغات تجاری، نامه‌های مستقیم، تماس‌های مکرر همچنین ایمیل‌ها ناخواسته هستند.

بازاریابی ورودی در برابر بازاریابی خروجی

با استفاده از روش‌های بازاریابی ورودی که از طریق افرادی که به آن‌ها علاقه‌مند هستند یا در زمان نیاز به دنبال آن‌ها هستند، جستجو سپس مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سوی دیگر با استفاده از روش‌های بازاریابی خارج از کشور تمایل به نفوذ، ناخواسته یا حتی اسپم دارند.

انواع بازاریابی ورودیبه مرور زمان کاربران در حال یادگیری کنترل روش‌های بازاریابی خارج از کشور می‌باشند و حتی در صدد آموختن روش‌هایی برای جلوگیری از آن‌ها هستند. برای نمونه، زمانی که یک تبلیغ تلویزیونی شروع می‌شود، ممکن است یک مصرف کننده به راحتی با کنترل کانال را تغییر دهد.
شاید یک ایمیل هرزنامه به صورت خودکار در فایل «هرزنامه» فیلتر شود یا بدون خواندن از بین برود. افرادی که تنها به این روش اعتماد می‌کنند می‌توانند به خوبی دریابند که این روش مانند قدیم نیست همچنین بازده مناسب سرمایه را ارائه نمی‌دهند. از سوی دیگر می‌توان گفت که از طریق بازاریابی ورودی فرصتی برای بازاریابان فراهم شده است که بتوانند به راه خود دست یابند.

پیدایش و ظهور بازاریابی ورودی

احتمالا این سوال برای شما هم ایجاد شده است که بازاریابی ورودی چگونه ایجاد شده است؟
حقیقتی که وجود دارد این است که این نوع بازاریابی قدمت بالایی دارد که بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها از این روش استفاده می‌کردند؛ اما می‌توان گفت که این نوع بازاریابی کار خود را از سال 2003 شروع کرد.

اهمیت بازاریابی ورودی

بازاریابی ورودی به چند علت برای تجارت مهم است در واقع اینترنت بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین دلیل آن است. از طریق شبکه جهانی وب، مردم می‌توانند در سراسر جهان در یک لحظه در مورد کمپانی‌ها، کالاها و خدمات تحقیق کنند. آن‌هانیز می‌توانند در کسری از ثانیه نیز تجارت شما را با رقبا مقایسه کنند.

اهمیت بازاریابی ورودیمسئله‌ی مهمی که وجود دارد این است که چه کسی آن‌ها را پیدا خواهد کرد با توجه به استراتژی‌های جستجو، شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات پولی و سایر عوامل دیگر بستگی دارد.
چنانچه که کمپانی شما از بازاریابی ورودی استفاده نکند، فرصتی نخواهید داشت تا با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید. در واقع شما می‌توانید با کمک گرفتن از این نوع بازاریابی به یک رویکرد بازاریابی قوی و تاثیرگذار دست پیدا کنید. سازمان‌هادر صورتی که بهترین کالاها یا خدمات خود را عرضه کنند باز هم نمی‌توانند بازاریابی داخلی را نادیده بگیرند؛ چرا که مردم نمی‌دانند که این کار انجام دهند؛ چون مصرف کنندگان نمی‌توانند آن‌هارا به صورت آنلاین پیدا کنند.
بازاریابی ورودی به این خاطر اهمیت دارد که شما می‌توانید تجارت و کسب و کار خود را از این طریق توسعه و گسترش دهید.

نحوه‌ی عملکرد بازاریابی ورودی

بازاریابی ورودی یکی از روش‌های بازاریابی واحد نیست چرا که مشتریان بالقوه را به سوی وبسایت شما سوق می‌دهند. در واقع این نوع بازاریابی شامل چندین روش بازاریابی است که تمامی آن‌ها ورودی به حساب می‌آیند. هر کدام از این روش‌ها تا حدودی با یکدیگر متفاوت هستند. بعضی از آن‌هاممکن است تنها از طریق تولید محتوا اقدام کنند که این خود زمان بر است.

عوامل دیگر نظیر حضور در رسانه‌های اجتماعی مانند توییتر، اینستاگرام، فیسبوک وغیره می‌باشد. برخی از افراد دیگر نیز بر روی سئو سایت شما تمرکز می‌کنند تا بتوانند محتوا و کسب و کار شما را آسان‌تر کنند و ممکن است که انتخاب مشتری برای یافتن اطلاعات بیشتر در مورد شما را بالا می‌برد.

شیوه استفاده از بازاریابی ورودی

شیوه استفاده از بازاریابی ورودی

  1. تجارت شما می‌تواند با استفاده از بازاریابی ورودی به اهداف مختلفی دست پیدا کند، از قبیل آگاهی دادن به مشتریان از نام تجاری برای برند، استفاده از محصولات یا خدمات خود
  2. فراهم کردن یک دنبال کننده آنلاین با استفاده از چندین کانال، مثل ایمیل و شبکه‌های اجتماعی
  3. بالا بردن تعداد بازدیدکنندگان وبسایت و تبدیل وبسایت مانند سئو
  4. افزایش کیفیت سرب و مدیریت سرب
  5. عرضه خدمات و پشتیبانی شخصی از مشتری
  6. آنلاین بودن در چندین نقطه لمسی، ایمیل، جستجو و شبکه‌های اجتماعی
  7. توسعه درک اهداف، مشکلات، خواسته‌ها و نیازهای مشتریان هدف

برای رونق و گسترش کسب و کار خود می‌توانید از طریق بازاریابی ورودی اقدام کنید. از مزیت‌های اساسی این نوع بازاریابی علاوه بر جذب مشتریان جدید، می‌تواند برای حفظ کردن مشتریان فعلی خود از بازاریابی ورودی استفاده کند، این نکته می‌تواند بر روی خط اصلی بسیار اثرگذار باشد.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.