معرفی بازاریابی اجازهای و مزیتهای آن
بازاریابی اجازهای یا در اصطلاح بازاریابی اذنی یکی از روشهای نوین بازاریابی است که برای نخستین بار در کتاب اقتصادی تحت همین عنوان در سال 1999 میلادی توسط آقای ست گودین نویسنده و کارآفرین موفق است معرفی شد.
بازاریابی اجازهای یک از روشهای مدرن و جدیدی است که برای شناسایی و تبلیغ محصولات به مخاطبان برای جلب رضایت آنها میباشد. یک نوع بازاریابی دیگری وجود دارد که کاملا برعکس این مدل میباشد.
بازاریابی اجازهای معرفی محصولات و سرویسهای یک کسبوکار است که با اجازه گرفتن از آنها بازاریابی اجازهای نامیده میشود. در حقیقت معرفی نمودن محصولات یک تجارت به مشتریان زمانی که خود مشتریان به انتخاب و رضایت خودشان این اجازه را به آن کسبوکار میدهند. بازاریابی اجازهای گفته میشود.
ظهور و پیدایش بازاریابی اجازهای
پیش از اینکه بازاریابی اجازهای را بدانید این نوع بازاریابی از کجا و به چه نحوی وارد بازاریابیهای مدرن امروزی درآمد است باید علت این ایده پردازی را بدانید. تکنیکها و شیوههای سنتی بازاریابی در مباحث معرفی و تبلیغ محصولات و سرویسها به مخاطبین حول محور ایدههای تقریباً ناخوشایند است. هیچ نوع کاربری از هیچ قشری در صورت عادی از تبلیغات خوشش نمیآید. در حال حاضر تصور کنید که این تبلیغات به صورت مزاحم یا بدون رضایت مشتریان نمایش داده میشود. در این صورت تأثیر منفی آنها دوچندان میشود.
به عنوان مثال تبلیغات تلویزیونی بین فیلمها و سریالها به خصوص در نقاط مهم و حساس آنها نمایش داده میشود؛ با توجه به اینکه خیلی از تصورات که میلیونها بازدیدکننده دارد این تبلیغات از دیدگاه خیلی از مخاطبان علاوه بر اینکه سودآور نیستند بلکه احتمال این مسئله وجود دارد که آن تبلیغ به فهرست سیاه مشتریان افزوده میشود نیز بسیار زیاد است.
این دست از مسائل در اینترنت خیلی زیاد هستند. در سایتهای اینترنتی که اکنون در رسانههای اجتماعی تبلیغات بیشتر از اندازه در حال گسترش میباشد. تبلیغاتی که بدون دخالت و رضایت مخاطبان در حجم وسیعتر از کادر نمایش داده میشوند و یا تبلیغات پایه آپ که کاربرد در آنها هیچ نقشی را ندارد. به دلیل داشتن ویژگیهایی که بازاریابی اجازهای یا وقفهای دارد در برخی از منابع تحت عنوان بازاریابی مزاحمتآمیز نامیده میشود. این بازاریابی از طریق بازاریابی برونگرا دستهبندی میشود.
آقای گودین این نوع روش را که سهم عظیمی در بازاریابی سنتی دارد را تا به امروز ادامه داده است. در دنیای مدرن به خصوص با شروع قرن 21 وارد عصر ارتباطات شده است که تأثیرات بسیار کمی دارد و معتقدند که با رشد و گسترش صنعت تبلیغات مؤثر میتواند وارد مراحل جدیدتری شد.
علت این ادعا این است که مردم در عصر جدید امروزی دهها برابر بیشتر از سالهای اخیر توانایی کسب و تحلیل اطلاعات را دارند با تحمیل کردن تبلیغات به مردم به علت داشتن و فرهنگ و اطلاعات بروزی که دراند دیگر کارساز نخواهد بود. البته بخش گستردهای از این موضوعات مربوط به بحث تحمیل کردن و ناخوشایند این تبلیغات است که نمیتوان از جلب توجه مخاطبین نسبت به تبلیغات چشمپوشی کرد.
این نوع تبلیغات تنها تبلیغاتی است که به تمامی افراد نمایش داده میشود که تمامی افراد حتی در حد یک نگاه آن را مشاهده میکنند اما آیا چه تعداد از مخاطبینی که این تبلیغات را میبینند برای خرید یا تهیه آن محصول یا سرویس مشتاق هستند؟
در هر صورت آنچه بخواهیم یا نخواهیم زندگی ما را درگیر تبلیغات میکند. بر اساس آمار و ارقامی که مؤسسات تحقیقاتی یانکوویچ که یک سازمان فعال در حوزه علوم اجتماعی است منتشر نموده است هر مصرفکننده بیشتر از یک میلیون تبلیغ را در مدت یک سال مشاهده میکند! در صورتی که روزانه بخواهیم این تعداد را تخمین بزنیم باید گفت که هر مشتری در طول روز تقریباً با 300 تبلیغ کوچک یا بزرگ مواجه است.
اما مسئلهای که وجود دارد این است که کاربران تقریباً تمام این تبلیغات را نادیده میگیرند که موجب میشود یک ایده متفاوت برای راهاندازی یک سیستم جدید شود.
آقای گودین راه به دست آوردن یک پیروزی در دنیای تبلیغات را برخلاف عموم مردم دانست و به این نکته اعتقاد دارد که استراتژیهای بازاریابی برای اینکه تأثیرگذاری واقعی داشته باشند باید بر اساس اصول و قواعدی خاص اجرا شوند. این موارد بر 3 اصل استوار است از جمله:
1. تحلیل و پیشبینی مخاطبان
در حال حاضر مخاطبان توانایی پیشبینی و بررسی محصولات و خدمات یک کمپانی را دارند؛ از همین رو با حذف نمودن بخشی از اطلاعات یا مخفی کردن ویژگیهای منفی و اغراقآمیز بودن توضیحات در خصوص محصول یا سایر سرویسهای دیگر مؤثر نخواهد بود.
2. ویژگیهای کاربردی
اطلاعاتی که از یک محصول یا خدمات از طریق شما ارائه میشود باید با خواستهها و نیازهای مخاطبین شما همسو باشد.
3. مرتبط بودن
محصول یا خدمات ارائه شده از جانب شما باید به طور کامل بررسی شود تا مخاطبین به دنبال آن باشند و برای آنها نیز جذابیت داشته باشد.
ترکیب کردن این عناصر و ویژگیها باعث میشود تا ایدههای بازاریابی اجازهای یا Permission Marketing شود. این مسئله برای نخستین بار در کتاب آقای گودین بیان شد. آقای گودین یک تعریف کاملا ساده اما بسیار جذاب برای این کلمه دارد. به گفته یکی از نویسندگان بازاریابی اجازهای یعنی تبدیل افراد غریبه به دوست و آشنا و تبدیل دوست و آشنا به مشتری.
به دلیل مشترک و همخوانی بازاریابی با اصول بازاریابی ربایشی یا بازاریابی درونگرا این دو نوع بازاریابی را در بیشتر منابع کاملا یکسان میدانند.
در صورتی که بازاریابی برونگرا سهم بسیاری در دنیای کسبوکار آنلاین دارد اما تأثیرگذاری آن ممکن است یک دهم هم نباشد.
نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است با استفاده از روشهای تبلیغاتی بازاریابی وقفهای میتوان از استراتژیهای جدید استفاده نمود. انرژی و هزینه و زمان به ما در شکلگیری بهینهتر مصرف کمک میکند.
همانطور که تبلیغات ناخوشایند مانند پیامهای بازرگانی که بین برنامههای تلویزیون نمایش داده میشود. نمونههای دیگر بازاریابی مانند پیامک یا ایمیلهای تبلیغاتی وجود دارند که کاربران هوشمند در سطح بالاتر فقط با یک حرکت میتوانند آنها را برای همیشه ساکت کنند.
نقطهای که مرز شکست و پیروزی تجارت است درست همینجا است. بازاریابی ایمیلی یا موبایل مارکتینگ تأثیر شگفتانگیز و فوقالعادهای دارد و اینکه چه کاربردهایی دارد. بیشتر شرکتها و سازمانهای تجاری بدون در نظر گرفتن و آگاهی از شرایط فعلی و بدون داشتن هیچ نوع استراتژی بازاریابی اقدام به ارسال گستردهای از پیامهای تبلیغاتی میکنند. در این صورت نه تنها آنها باید مبلغ زیادی را پرداخت کنند بلکه فرصت و شانس دوباره خود را برای تبلیغات هوشمند در سالهای آتی از دست خواهند دارد.
متأسفانه در بیشتر موارد چنین اشتباهاتی پیامدهای غیرقابل جبرانی به همراه خواهد داشت که فاجعهترین آنها بدنام شدن نام برند است. اعتماد کاربران نخستین و اصلیترین کسب موفقیت در هر نوع تجارتی است که این چنین اقدامات و اشتباهات موجب خواهد شد تا بخش انبوهی از مخاطبین شما از نام تجاری شما ناراضی باشند و در هیچ منبعی به سمت شما ترغیب نشوند.
البته روشهای منحصربهفرد دیگری وجود دارند که بتوانید دوباره آنها را تشویق کنید به این نوع راهکارها ریتارگتینگ گفته میشود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.