معرفی بازاریابی کلان یا ماکرو مارکتینگ

معرفی بازاریابی کلان یا ماکرو مارکتینگ

احتمالاً دیده باشید که برخی از کالاها و خدمات دارای بسته‌بندی‌های خاصی هستند و برخی از آن‌ها معمولی و قابل‌دسترس‌تر می‌باشند. محصولاتی که عامه‌پسندتر هستند به میزان زیادی توزیع و خریداری می‌شوند به این نوع بازاریابی، بازاریابی کلان گفته می‌شود.

بازاریابی کلان یا ماکرو مارکتینگ چیست؟

ماکرو به معنای کلان است منظور گستردگی و بزرگی آن است. ماکرو مارکتینگ به منظور تأثیر همزمان تکنیک‌ها و اهداف بازاریابی بر اقتصاد و کشور گفته می‌شود. البته کارشناسان در حوزه بازاریابی کلان بر این باور هستند که این تأثیر کلان دو طرفه است و جامعه نقش مؤثری در اتخاذ و اجرای سیاست‌ها و روش‌های مختلف بازاریابی ایفا می‌کند.

ماکرو مارکتینگ یا بازاریابی کلان برای نخستین بار در سال 1962 زیر نظر رابرت بارتلز در کتاب رشد تفکر بازاریابی مطرح گردید. نویسنده به تحقیق و ارزیابی تغییرات و نوآوری‌های آینده در دنیای بازاریابی پرداخته است. بازاریابی کلان به صورت ویژه به 4p بازاریابی مربوط می‌شود.

منظور از عنصر 4p شامل:

  1. قیمت
  2. محصول
  3. مکان توزیع
  4. پروموشن

ماکرو مارکتینگ به 4 مورد فوق که در ایجاد تقاضای بازار هدف برای محصولات و خدمات اشاره دارد. از همین رو تأثیر بسزایی در تولید و فروش خدمات و محصولات مختلف دارد. در این نمونه از بازاریابی، طیف گسترده‌تری از نظریه‌های عرضه و تقاضا وجود دارد که مفاهیم و سازوکارهای مهم‌تر و جهانی‌تر مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرند از جمله:

ماکرو مارکتینگ

  • نقش تبلیغات در خلق ارزش‌های اجتماعی
  • تأثیر عملیات بسته‌بندی بر محیط‌زیست
  • نقش تبلیغات خاص در افکار و شخصیت کودکان
  • تأکید و تمرکز بر الگوهای رفتارهای مشتریان
  • چگونگی رسیدگی به منابع اتلافی از دو جهت پایداری چرخه تولید و رفع نیازهای جامعه
  • تأکید و تمرکز بر اثربخشی فرایندهای بازاریابی
  • تأکید و تمرکز بر الگوهای رفتار مشتریان
  • تأکید و تمرکز بر نبود اثربخشی بعضی از روش‌های بازاریابی معروف

برنامه‌های عملی بازاریابی کلان

استراتژی‌های انجام شده در زمینه ماکرو مارکتینگ با هدف بهبود مصرف برخی از مردم نه قشر خاصی. در کل برنامه‌های عملی در زمینه بازاریابی کلان معمولا نظیر این موارد می‌باشد:

  1. ایجاد تقاضا برای کالاها و خدمات
  2. بسته‌بندی‌های دوستدار محیط‌زیست
  3. ایجاد کمپین‌های تبلیغاتی با تأکید بر رفع نیازها و خواسته‌های عموم جامعه از طریق محصولات و خدمات عرضه شده

در حال حاضر به دلیل توسعه و پیشرفت‌های زیادی که در دنیای دیجیتال و رسانه‌های اجتماعی شده است کسب‌وکارها راحت‌تر و آسان‌تر می‌توانند با مشتریان خود تعامل کنند. ممکن است به این علت باشد که بازاریابی یکی از نگرانی‌های معمول زندگی روزمره همه ما باشد. از افرادی که خود صاحب کسب‌وکار و حرفه هستند تا افرادی که بازار هدف و هستند و در نقش خریدار یا مشتری قرار دارند.

برنامه‌های عملی بازاریابی کلان

با این وجود نمی‌توان نقش بازاریابی را بر انتخاب مشتریان و روش انتخاب آن‌ها نادیده گرفت. در حال حاضر بازاریابی بر روی آلمان‌های زیر تأکید دارد:

  1. رفتارهای خرید مشتریان
  2. نحوه تعامل بین فردی
  3. چگونگی تعامل کسب‌وکارها با سایر مشاغل دیگر
  4. تعاملات بین کسب‌وکارها و محیط‌زیست به طور کلی اجتماع

نحوه ساز و کار ماکرو مارکتینگ

ماکرو مارکتینگ یک هدف را دنبال می‌کند و آن هم زنده نگه‌داشتن و حفظ ارزش‌های جامعه است؛ بنابراین بازاریابی کلان در صدد است تا بازاریابی محصولات و خدمات حتی ایده‌ها را به نحوی هدایت کند که به سود عموم و در کل جامعه باشد.

اما ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که دلیل این همه اهمیت قائل شد برای بازاریابی کلان چیست؟ با توجه به اینکه انسان موجودی اجتماعی است. اگر از دیدگاه تکاملی به این موضوع نگاه کنیم کاملا متوجه می‌شویم که جوامع بشری برای زنده ماندن خود نیاز دارند با یکدیگر اتحاد و تعامل داشته باشند. در حیطه بازاریابی نیز نظارت و بررسی بر این تعاملات اجتماعی و میان فردی در زمینه ماکرو مارکتینگ قرار می‌گیرد.

مطابق با نظر اغلب کارشناسان در این حوزه مطالعات بازاریابی کلان به علت تأکیدی که بر درک و شناخت درست از موارد زیر بسیار حائز اهمیت است:

  • نحوه ابداع افراد و جوامع
  • چگونگی سازگاری افراد و جوامع
  • نحوه آموزش افراد و جوامع

در مورد بازاریابی کلان نظریه‌های گوناگونی در بین متخصصان وجود دارد. به عنوان مثال می‌توان اشاره کرد که عده‌ای از افراد معتقد هستند که بازاریابی کلان همانند حکم وجدان بازاریابی عمل می‌کند. این در صورتی است که برخی دیگر از افراد ارزش اصلی ماکرو مارکتینگ را بیش از هر چیزی در قدرت علمی و بی‌طرفی آن می‌دانند. با استفاده از تست A/B به خوبی می‌توان مشاهده نمود.

ماکرو مارکتینگ و میکرو مارکتینگ

ماکرو مارکتینگ یا بازاریابی کلان در مجاورت با میکرو مارکتینگ یا بازاریابی خرد استفاده می‌شود. برخلاف بازاریابی کلان که بیشتر تأکید بر روی تمامی جوامع دارد د اما بازاریابی خرد عمدتاً بر روی بازاریابی محصولات و خدمات ارائه شده به یک بازار هدف خاص تأکید دارد و یک بازار هدف خاص تأکید و تمرکز می‌کند.

در این بازار هدف معمولا بر روی ویژگی‌هایی مانند عناوین شغلی و کدهای پستی تأکید و تفکیک می‌شود.

ماکرو مارکتینگ و میکرو مارکتینگ

سازمان‌ها می‌توانند از حوزه بازاریابی خرد، کمپین‌های بازاریابی خود را سفارشی‌سازی کنند و به گروه خاصی از جامعه خدمات دهند. شرکت‌هایی که در حوزه میکرو مارکتینگ فعالیت می‌کنند بیشتر به روش‌های زیر اطلاعات لازم را در مورد تارگت مارکت منحصربه‌فرد خود به دست می‌آورند:

  1. از مشتریان با سابقه خود می‌خواهند تا پرسشنامه‌هایی را تکمیل کنند.
  2. تشکیل دادن جلسات محلی
  3. برپا کردن جلساتی با حضور سازمان‌های بومی
  4. جمع‌آوری اطلاعات از نشریات محلی
  5. بررسی و ارزیابی رفتار مشتریانی که طرفدار کسب‌وکارهای رقبا هستند

البته لازم است بدانید که هزینه‌های اجرایی پروژه‌های بازاریابی خرد نسبت به بازاریابی کلان بسیار افزایش‌یافته است علت آن هم گران بودن سیاست سفارشی‌سازی است. میکرو مارکتینگ به دو علت بیشتر برگشت سرمایه داشته است که به سود بازاریابان بوده است:

  • دستیابی به مشتریان وفادار که برای محصولات سفارشی هزینه قابل‌توجهی را پرداخت می‌کنند.
  • فروش محصولات و خدمات گران‌قیمت نسبت به بازاریابی کلان
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.