هر آنچه باید درباره تحقیقات بازاریابی بدانید

هر آنچه باید درباره تحقیقات بازاریابی بدانید

تحقیقات بازاریابی به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید درک عمیقی از مشتریان  بازار خود همچنین تصمیمات و رفتارهای آن‌ها داشته باشید.

تحقیقات بازاریابی

تحقیقات بازاریابی به فرآیند جمع‌آوری و بررسی اطلاعات و داده‌ها با توجه به خواسته‌های مشتریان، مخاطبان هدف و بازار هدف گفته می‌شود. به بیان ساده‌تر می‌توان گفت که تحقیقات بازاریابی به سازمان کمک خواهد کرد تا بازار هدف خود را کشف کند و از نظرات و عکس‌العمل‌ها و دیدگاه‌های مشتریان نسبت به محصولات و خدماتشان آگاه شود.

اهمیت تحقیقات بازاریابی برای سازمان

سازمان‌ها همواره درگیر رقابت کردن با یکدیگر هستند از همین رو بسیار مهم است که آن‌ها بدانند اولویت‌های مصرف‌کنندگان چیست و درک کنند. انجام دادن تحقیقات بازاریابی یک از بهترین روش‌های دستیابی به رضایت مشتریان و بالا رفتن سطح کسب‌وکار آن‌ها در بین رقبا می‌باشد. مهم‌ترین دلیل تحقیقات بازاریابی عبارت است از:

تحقیقات بازاریابی اطلاعات و ایجاد فرصت‌های پنهان در بازار را به سازمان ارائه می‌دهد از سوی دیگر می‌توان به برنامه‌ریزی و ایجاد استراتژی‌هایی متناسب با آن کمک می‌نماید.

تحقیقات بازاریابی باعث شناخت نیازها و خواسته‌های مشتریان خواهد شد و به آن‌ها کمک می‌کند. در واقع کار اصلی بازاریابی مشتری مداری است؛ زیرا با این روش سازمان به سوی اهداف و نیازهای مشتریان، محصول یا خدمات جدید خود را طراحی می‌کند.

تحقیقات بازاریابی به شناخت نیازها  خواسته‌های مشتریان توجه می‌کند. این نوع بازاریابی به نوع مشتری مدار است زیرا که با  این روش سازمان را به سوی نیازهای مشتری، سوق می‌دهد و اقدام به تولید محصولات یا خدمات جدید می‌کند.

تجارت‌هایی که با  درک نیازهای مشتریان می‌توانند تولید و فروش خود را پیش‌بینی نمایند. تحقیقات بازاریابی به سازمان کمک می‌نماید تا با پیش‌بینی فروش، موجودی محصولات را در حد بهینه‌ای نگه دارد و از انباشت کردن آن‌ها در انبار جلوگیری کند.

اهمیت تحقیقات بازاریابی برای سازمان

تحقیقات بازاریابی با شناسایی و آگاهی دادن به سازمان در مورد فرصت‌ها، مشتریان و مشکلات همچنین عوامل تأثیرگذار بر روی رفتار آن‌ها باعث می‌شود تا بینش سازمان را نسبت به بازار هدف وسیع‌تر نماید.

انواع مختلف تحقیقات بازاریابی

تحقیقات بازاریابی بر اساس متغیرهای مختلفی اعم از داده‌ها و اطلاعات، میزان دقت ریاضی و اهداف تحقیق درجه‌بندی می‌کند. انواع تحقیقات بازاریابی بر اساس نوع داده‌ها عبارت است از:

  • کیفی

تحقیقات کیفی بر اساس احساسات، دیدگاه‌ها و نگرش‌های افراد در ارتباط است. هدف اصلی از انجام این نوع تحقیقات جمع‌آوری اطلاعات دقیق و مؤثر در مورد رفتارهای انسانی و دلیل ایجاد آن رفتارها می‌باشد. به این منظور با مصاحبه عمیق، روش‌های فرافکن، طوفان مغزی، گروه کانون و انجام دادن مشاهدات می‌توان بهره برد.

  • کمی

یکی از تکنیک‌های قابل‌اندازه‌گیری در تحقیقات بازاریابی کمی است. بر اساس این تحقیقات داده‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند رفتارهای مشتریان اولویت‌بندی می‌شوند به نحوی که به راحتی قابل تفسیر و مقایسه با دیگر داده‌های عددی خواهند بود.

  • اکتشافی

هر زمان که اطلاعاتی درباره موضوع تحقیق در اختیار داشته باشید با استفاده  نمودن از تحقیقات اکتشافی می‌توانید به راحتی مفهوم موضوع را شفاف‌سازی کنید در این خصوص تنها شما نیاز به بینش لازم خواهید داشت تا بتوانید مسائل را فرموله کنید. ایده‌های که غیرعملی هستند را کاملاً از بین ببرید و در پایان فرضیه‌ای برای بررسی ارتباط آن‌ها با طرح تحقیق خود بسازید. در این شیوه می‌توانید از داده‌های ثانویه که همان اطلاعات موجود در داخل و خارج از شرکت با انجام مشاهدات مشورت با کارشناسان و متخصصان در این حوزه است به نظرسنجی بپردازید.

اهمیت تحقیقات بازاریابی برای سازمان

  • توصیفی

تحقیقات توصیفی مرتبط با آزمایش فرضیه است تا افراد بتوانند به مسائل تحقیق به صورت دقیق پاسخ دهند. هدف اصلی از تحقیقات توصیفی بازاریابی محاسبه تعداد اتفاقات و رویدادها و میزان وابستگی متغیرها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

  • علمی

تحقیقات بازاریابی علمی برای ایجاد یک رابطه علت و معلولی در بین سایر متغیرها صورت می‌گیرد. به عنوان نمونه اگر بسته‌بندی محصول تغییر نماید چه تأثیراتی بر روی بقای آن خواهد داشت؟ از این رو تحقیقاتی که برای توضیح وقایع صورت می‌گیرد به این شرح می‌باشد زیرا تغییر خاصی در یک متغیر موجب به وجود آمدن تغییرات دیگری خواهد شد.

  • پیش‌گویانه

تحقیقات بازاریابی پیش‌گویانه، برای پیش‌بینی یا پیشگویی متغیر خاصی از بازار که تحقیق بر روی آن طراحی شده است صورت می‌گیرد، مثل پیش‌بینی فروش آینده، پیش‌بینی رشد، پیش‌بینی موفقیت یک محصول جدید در بازار تعریف خط تولید شرکت و سایر موارد دیگر.

5 مرحله تحقیقات بازاریابی

برای انجام تحقیقات بازاریابی لازم است که تمامی مراحل بازاریابی را با دقت طی کنید:

1. تعریف مسئله

نخستین گام در تحقیقات بازاریابی کشف مسئله است. نخست باید مسئله که قصد آن را دارید که در مورد آن تحقیق نماید را به خوبی مورد ارزیابی قرار دهید تا کوچک‌ترین ابهامات و شبهات کاملاً برطرف گردد. برای اینکه مسئله را بتوانید به طور کامل و با دقت بررسی کنید سازمان بایستی بتوانید به این سؤال یک پاسخ شفاف بدهد.

چه چیزی مورد تحقیق قرار گرفته است؟ با جواب دادن به این سؤال می‌توانید محتوا و حوزه تحقیق را به خوبی شناسایی کنید.

5 مرحله تحقیقات بازاریابی

چرا این تحقیق باید انجام شود؟ تصمیمات و اقداماتی که باید در این باره صورت گیرد در دل این جواب نهفته است.

2. تدوین طرح تحقیق

این مرحله جمع‌آوری اطلاعات مرتبط با هدف تحقیق می‌باشد این اطلاعات اعم از:

  • منابع داده‌ها
  • مشاهدات
  • قوم‌نگاری
  • پرسشنامه
  • رویکردهای پژوهشی
  • داده‌های رفتاری
  • تحقیقات تجربی
  • طرح نمونه‌گیری
  • تکنیک‌های تماس
  1. جمع‌آوری اطلاعات

در این مرحله با استفاده از روش‌های مختلف می‌توانید اطلاعات را جمع‌آوری کنید. تعصب و غرض پاسخ‌دهندگان، نداشتن تعامل آن‌ها به یکدیگر پاسخگویی یا نداشتن دسترسی به آن‌ها از مشکلات اصلی این مرحله از تحقیقات بازاریابی است.

4. تحلیل و ارزیابی اطلاعات

بعد از گردآوری اطلاعات باید به سازمان‌دهی، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و پردازش آن‌ها بپردازید. روش‌های مختلف آماری بسیاری بر اساس نوع داده‌ها و روش نمونه‌گیری وجود دارد مانند تحلیل فاکتور محور، تحلیل خوشه‌ای، تحلیل جداگانه و روش آیووا از این دست نمونه‌ها می‌باشد.

5. ارائه دادن یافته‌ها

کلیه یافته‌ها و تحقیقات انجام شده باید به سطح مدیریت عالی سازمان نظیر مدیرعامل، هیئت‌مدیره و مدیر اجرایی برای گرفتن تصمیمات مناسب ارائه گردد. طبق گزارشات نهایی باید به پرسش‌های اصلی تحقیق پاسخ روشنی داده شود تا اهداف، مأموریت‌ها و رویکردهای پژوهشی، چشم‌اندازها و روش‌های گردآوری و تحلیل نمودن اطلاعات را به خوبی مطرح نماید.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.