هر آنچه باید در رابطه با بازاریابی اخلاقی بدانید

بازاریابی اخلاقی

بازاریابی اخلاقی یکی از نمونه‌های بازاریابی است و می‌تواند بر روی تمامی جنبه‌های بازاریابی تاثیر بگذارد. بر اساس انتزاعی بودن مفهوم اخلاق، صحبت کردن در این باره بسیار پیچیده و سخت است، زیرا تعریف هر کس از کار خوب با تعریف دیگری متفاوت است بر همین اساس در بازاریابی اخلاقی شاهد فهرستی از قوانین و روش‌ها نیستیم. بازاریابی اخلاقی مجموعه‌ای از دستورالعمل‌های کلی و عمومی است که برای کمک به شرکت‌ها و مدیران کسب و کار ایجاد شده‌اند و می‌تواند استراتژی‌های جدید بازاریابی را طبق آن بررسی و ارزیابی نمود.

قوانین بازاریابی اخلاقی

  • تمامی روش‌های بازاریابی از یک روش استاندارد پیروی می‌کنند که بر مبنای حقیقت است.
  • بازاریابی حرفه‌ای از بالاترین رتبه استاندارد اخلاق شخصی برخوردار است.
  • بحث تبلیغ یک مسئله کاملا جداگانه از موضوعات خبری و سرگرمی است.
  • بازاریابان موظف هستند که اطلاعات کامل و جامعی در مورد افرادی داشته باشند که قرار است در برابر پرداخت پول بر محصولات یا خدمات آن‌ها صحه بگذارند.
  • روش‌های بازاریابی بایستی کاملا مطابق با جامعه‌ی هدف و نوع کالا انتخاب شود.
  • کارشناسان بازاریابی خود را طبق قوانین و استانداردهای دولتی و شرکت‌های حرفه‌ای هماهنگ کنند.
  • اخلاق در کلیه تصمیمات بازاریابی باید کاملا شفاف و باز مورد توجه قرار بگیرد.

قوانین بازاریابی اخلاقیبیشتر افراد قرص‌های رژیمی را به دلیل اینکه به تدریج اثربخش هستند، خریداری می‌کنند و دلیل آن علاقه افراد به خرید این نوع قرص‌ها است که نمی‌توان بی‌ارتباط با ادعاهای باورنکردنی مراکز فروش این قرص‌ها دانست. این قبیل شرکت‌ها با روش‌های دروغین مشتری را فریب می‌دهند. در حالی که برخی از این شرکت‌ها بخواهند پایند به روش‌های اخلاقی بازاریابی باشند، به احتمال قوی از بازار رقابت کنار گذاشته خواهند شد.
شرکت‌هایی که تمایل به ارائه تصویر خوبی از خودشان هستند و برنامه بلند مدتی برای معرفی و توسعه روابط خود با مشتری دارند، بایستی به این نکته توجه داشته باشند که با استفاده از روش‌های اغواکننده برای جلب توجه مشتریان خیلی سریع اعتماد مشتری را از بین می‌برند و شکست می‌خورند.

طرفداران یک برند معروف از اینکه مورد فریب قرار بگیرند متنفر هستند. شرکت‌های با استفاده از روش‌های بازاریابی اخلاقی می‌توانند اعتماد مشتریان را به سمت خود جلب کنند. در صورتی که شرکتی ادعای ویژه‌ای در تبلیغاتش در مورد یکی از محصولات خود بیان کرد این دیدگاه مثبت به تمامی محصولات شرکت تعمیم داده خواهد شد و این موضوع باعث جلب اعتماد مشتری به شرکت و خدمات ارائه‌شده از سوی آن می‌گردد؛ اما نمی‌توان با اطمینان مطرح کرد که روش‌های بازاریابی یک شرکت اخلاقی است یا خیر.
در حقیقت مرزهای تعریف‌شده‌ای برای اخلاق معمولا ثابت نیستند. بیشتر شرکت‌ها ممکن است در یک جنبه از روش‌های بازاریابی کاملا اخلاقی عمل کنند و در یک جنبه‌ی دیگر اصلاً به این موضوع توجهی نداشته باشند.

چه افرادی از بازاریابی اخلاقی استفاده می‌کنند؟

معمولا تمامی شرکت‌های تجاری این فرصت را دارند که از روش‌های بازاریابی اخلاقی استفاده کنند. تفاوتی نمی‌کند که چه نوع کسب و کاری دارید یا اینکه چقدر بزرگ یا کوچک است شخصی یا بین‌المللی است. اگر از روش بازاریابی اخلاقی هوشمندانه استفاده کنید می‌توانید به سود قابل توجهی دست پیدا کنید. به یاد داشته باشید که استفاده از روش‌های تبلیغاتی غیراخلاقی هیچ تضمینی برای افزایش فروش یا کاهش هزینه‌های تبلیغاتی شما نیست.

بعضی از شرکت‌ها شیوه انجام کار و تبلیغات را طبق اصول شخصی با ارزش خود تعریف می‌کنند. این شرکت‌ها تبلیغ را به صورت اخلاقی یک امر کاملا طبیعی و بخشی از هویت شرکت می‌دانند. برخی از شرکت‌های نیز از طریق روش‌های بازاریابی اخلاقی، فراتر از اعتبار بخشیدن به شرکت گام بر می‌دارند.

انواع مختلف تبلیغات غیراخلاقی

  • تبلیغات پرسروصدا
  • نگاه جنسیتی
  • تبلیغ ادعاهای تایید نشده
  • کودکان در تبلیغ
  • اغراق
  • تبلیغات غیرمستقیم
  • بیان کردن یک ادعای دروغ در مورد رقبا

در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.

1. تبلیغات پرسروصدا

زمانی که برای تبلیغ یک کالایی یا خدماتی به جای اینکه به معرفی جنبه‌های عملی محصول پرداخته شود بیشتر به جنبه‌های انتزاعی آن اشاره می‌شود.

2. نگاه جنسیتی

نگاه جنسیتی به زن و استفاده از آن برای تبلیغات و منجر به ترویج فرهنگ جنسیتی در جامعه می‌گردد که کاملا بی‌اخلاقی است.

3. تبلیغ ادعاهای تایید نشده

بیشتر شرکت‌ها نکاتی را در تبلیغ محصولات خود مطرح می‌کنند که از نظر علمی ثابت نشده است و فاقد ارزش و اعتبار است.

4. کودکان در تبلیغ

با توجه به نداشتن شناخت کافی کودکان از ارزیابی محصول به شکل واقعی و حقیقی، در حال حاضر کودکانی را مشاهده می‌کنیم که در تبلیغات تاثیر فوق‌العاده‌ای گذاشته‌اند. در حالی که استفاده ابزاری کردن از کودکان یکی از بارزترین مصادیق بی‌اخلاقی است.

5. اغراق

در برخی از مواقع به جای تبلیغ یک محصول، اطلاعات دروغ در خصوص کیفیت یا محبوبیت آن به مخاطبان ارائه می‌شود.

6. تبلیغات غیرمستقیم

در بعضی از مکان‌ها قوانین و مقررات خاصی برای تبلیغ یا عدم تبلیغ تعدادی از کالاها از جمله سیگار وجود دارد. در این روش تبلیغاتی که از تبلیغات غیر مستقیم برای معرفی محصولات استفاده‌شده است به جای اینکه به صورت مستقیم عمل کند از این روش بهره برده است.

7. بیان کردن یک ادعای دروغ در مورد رقبا

استفاده شرکت‌ها از یک ادعای دروغ یا گمراه‌کننده درباره رقبا که باعث انتشار اطلاعات اشتباه به مشتری می‌شود.

چگونه بازاریابی اخلاقی گسترش و پیاده‌سازی می‌شود؟

بازاریابی اخلاقی یکی از ابزارهای استراتژی است که از گذشته، حال و آینده بوده و خواهد بود. چنانچه که یک شرکت به این نتیجه برسد که استفاده از بازاریابی اخلاقی باعث افزایش سود و قابلیت عمومی محصولاتش در جامعه هدف می‌شود، خوب است اقداماتی برای تغییر روش فعلی بازاریابی شرکت خود انجام دهد. در بعضی از موارد این تغییرات ناشی از این است که کاملا در نقطه مقابل استراتژی قبلی باشد و در برخی از موارد دیگر نیازمند به یک تغییر اساسی و جدید در روش تبلیغاتی است.

چگونه بازاریابی اخلاقی گسترش و پیاده‌سازی می‌شود؟هر نوع تلاشی برای دستیابی به روش بازاریابی اخلاقی بایستی با بررسی و تحلیل شرکت از شرایط حال حاضر، نوع دیدگاه مشتریان و جامعه هدف انجام گیرد. این نوع بازاریابی مزایای بسیاری دارد لذا شرکت‌های کمی هستند که در صورت کاهش سود خود را متعهد به انجام آن می‌دانند. با انجام دادن تحقیق دقیق و اصولی بهترین مورد برای پیش‌بینی و ارزیابی میزان اثربخشی تغییر استراتژی در یک کمپانی است.

چنانچه که تایید شود بازاریابی اخلاقی هزینه گزافی برای شرکت متحمل می‌شود، در آینده نه چندان دور شاهد نادیده گرفتن این روش در بازاریابی از طرف بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها خواهیم بود. با در نظر داشتن این مسئله که هر شرکت خودش در خصوص ویژگی شیوه‌هایی که قرار است در تبلیغات از آن‌ها استفاده کند، تصمیم می‌گیرد. همانطور که پیش از این هم مطرح شد، اخلاق یک مسئله کاملا انتزاعی است، مسئله‌ای که از دید یک فرد درست به نظر می‌رسد؛ اما احتمالا از دید یک فرد دیگر کاملا اشتباه است.

یک بازاریاب حرفه‌ای بایستی به این توافق برسد که چگونه می‌تواند به این معرکه ورود پیدا کند. آن‌ها می‌بایستی به این نتیجه دست پیدا کنند که باید در تبلیغ هر نوع کالا یا خدماتی که ارائه می‌کنند صداقت داشته باشند همچنین از کودکان و زنان استفاده ابزاری نکنند و سایر موارد دیگر. در حقیقت خوب است که تعادل مناسبی بین حقیقت و تبلیغ و توانایی خود برای مجاب کردن مشتریان ایجاد کنند.

در نهایت باید بیان کرد بازاریابی اخلاقی علاوه بر اینکه یک روش خوب و موثر برای برقرار ارتباط با مشتریان است بلکه باعث کاهش ریسک‌پذیری افراد که تصور می‌کنند که شما زیاد از خود تعریف می‌کنید را دارد. در تبلیغاتی که از بازاریابی اخلاقی استفاده می‌شود باید بین مسئولیت اجتماعی شرکت و منافع شرکت تعادل ایجاد کنید.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.